Zaparcia

0
612
Rate this post

Zaparcia

Zaparcia, które się powtarzają to spory problem i nie wolno go lekceważyć. Za normalne uznaje się wypróżnienia między dwa razy na dzień i jednocześnie 5 do 7 w tygodniu. Jeśli przez kilka dni następuje wstrzymanie to może to być powód do niepokoju. O zaparciu mówimy wtedy, gdy dochodzi do wypróżniania rzadziej niż 3 razy na tydzień. Dochodzi do niego, ponieważ skurcze mięśni w okrężnicy spowalniają przesuwanie się stolca, gdy zbliża się on do okrężnicy. W takiej sytuacji zwykle zaparciom towarzyszy ból brzucha i wzdęcia. Określenie pasażu jelitowego odnosi się do czasu, jaki jest potrzebny by treść pokarmowa przemieściła się przez cały przewód pokarmowy. Jeśli jesteś Zdory to trwa to zwykle około 72h, jednak trzeba tu zaznaczyć, że jest to cech bardzo indywidualna, na którą składa się wiele czynników. Zauważono także, że pasaż u kobiet jest dłuższy niż u mężczyzn. W normie jest wszystko, jeśli wypróżnienie odbywa się częściej niż 72h. Jełki jest to dłużej to wtedy można mówić o zwolnionym pasażu jelitowym, schorzenie takie jest uznawane za patologię. Jeśli chodzi o problem regularnego wypróżniania się to najczęściej ma go, co druga kobieta i co czwarty mężczyzna. Jednak nie każde zaparcie ma być powodem do niepokoju. Przyczyn takiego stanu trzeba szukać w nieprawidłowym żywieniu, winny może tez być brak ruchu, zbyt mała ilość wody w pożywieniu i zbyt częste stosowanie leków rozluźniających. Problemy z zaparciami dzielimy na dwie grupy. Pierwsza to zaparcia nawykowe, ich przyczyną jest nasza psychika, nieregularny tryb życia, pośpiech, niechęć do korzystania z publicznych toalet. Druga grupa to tak zwane zaparcia czynnościowe, chodzi tu o zaburzenia funkcji jelit. Nie jest to niebezpieczne schorzenie, ale utrudnia życie. Tu przyczyną jest zła dieta lub regularne przyjmowanie leków. Jest jeszcze jedna grupa, są to zaparcia spowodowane chorobami przewodu pokarmowego. Czasem możemy też mieć styczność z tak zwanymi anomaliami w budowie układu pokarmowego. Specjaliści są zdania, że wojnę z zaparciami trzeba zacząć od podstawowych i naturalnych środków. Powinniśmy jeść produkty zatrzymujące wodę w jelitach takie jak suszone śliwki, rodzynki, daktyle, figi. W diecie powinny też znaleźć się nasiona lnu, słonecznik. Pokarm tego typu jest bezpieczny, ale długie jego stosowanie może stwarzać problemy z wchłanianiem witamin, związków mineralnych i aminokwasów. Osoby niecierpliwe najczęściej sięgają po środki przeczyszczające.